Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Nasveti oziroma odgovori na vprašanja

Z vsemi dokumenti je potrebno ravnati skrbno in pazljivo. Dokumentov se ne pregiba, čeprav so nekateri že. Ponavljajoče pregibanje in razprostiranje dokumentov lahko povzroči škodo in včasih prikritje ravno tistega, kar je potrebno preiskati – preučiti. Najboljši (najpomembnejši) način ravnanja, prevoza, prenosa in shranjevanja dokumentov je v arhivni mapi zaščiteni pred svetlobo in vlago. Dokumentu se odstrani sponke, da se prepreči naključno trganje ... na delovnem ovitku pa mora biti pripisana, opisana vsaka sprememba. Vsako generacijo fotokopije je potrebno zaradi sledljivosti obvezno označiti (numerirati), ker vsaka nadaljna fotokopija izgubi nekatere podrobnosti ali pa se pojavijo odvečne dodatne oznake. Včasih je možno postaviti dobro mnenje in izvid že na podlagi odlične fotokopije. Vsekakor imajo originali prednost. Vedno je v razmišljanju zagotavljanja dobrih rezultatov najboljši način, da se z originalnim dokumentom obrnete na preiskovalca še pred začetkom preiskave. Na osnovi predlaganega mnenja boste z odvetnikom lažje načrtovali pristop k posameznem primeru. Poleg tega bo sporni dokument še pred dodatnim kontaminiranjem primerno pregledan in izvid s kopijami arhiviran.

Ni splošnega odgovora, kajti obstajajo nenavadni primeri, kjer že dva podpisa ali res samo nekaj tipkanih vrstic, zadostuje. Vse je odvisno od narave preiskave oziroma vprašanja. Zavedati se je potrebno, da je v mnogih primerih kjub količini materiala, vprašljiva količina uporabnih informacij. Hkrati pridete do spoznanja, da količina ni tako pomembna kot kakovost. Tega se zaveda vsak. Včasih pričakuješ med obilico materiala kar nekaj uporabnih informacij, pa to žal velikokrat ni res.

Da, vsekakor je možno. Prvo se spoznamo z značilnostmi pisanega jezika in kako se le-tega uči v šoli. Zakaj? Na primer, v nekaterih jezikih je postavitev diakritičnih znakov zelo pomembna, prav tako je v drugih pomembno senčenje velikih začetnic. Dejansko je metoda preiskovanja enaka, le dejavniki se »tehtajo« drugače, ker se struktura pisanja razlikuje med jeziki.

Redko. Nekateri avtorji rokopisov sicer uporabljajo poseben slog pisanja, ki je mešanica pisane in tiskane pisave. Tak slog dovoljuje primerjavo in se lahko preišče, vendar ne na popolnoma vseh faktorjih. Vsekakor pa obstaja več faktorjev in poleg oblikovanosti črk so tudi drugi številni dejavniki, da se procesira preiskava in analiza. Je pa splošno sprejeto pravilo, da morajo biti materiali prejeti v preiskavo in analizo zaradi točnosti napisani v enakem slogu, pisani se primerja s pisanim, tiskani s tiskanim. Pravzaprav je že prvi korak v metodologiji faktorjev ugotovitev ali preiskovani materiali ustrezajo temu pogoju, da so dejansko primerljivi v skladu s tem načelom.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, so tri stvari, ki jih ni mogoče zanesljivo ugotoviti s pregledovanjem rokopisa. Te so ročnost, spol in starost pisca.

Ne. Forenzična preiskava ne razvija informacij o osebnosti. Obstaja še drugo posebno področje (veja psihologije) študija imenovana Grafologija, ki se ukvarja z osebnostjo, bolezenskim stanjem ... V takem primeru se začnem pogovarjati o grafološki analizi pisave.

Na to vprašanje se lahko konkretno odgovori na podlagi posameznega primera. Namreč, v kolikor je fotokopija dobre kakovosti in če obstaja dovolj informacij v pisni obliki, tudi fotokopija zadostuje. Vendar pa po drugi strani obstajajo tudi primeri, v katerih mnenje in izvid sloni na subtilnem vidiku pisanja, kar je razvidno izključno iz originala pod mikroskopom. V takih situacijah je pregled originala ključnega pomena. Fotokopija je v vsakem primeru omejitev, ki se jo v izvidu in mnenju izpostavi kot zmanjšanje možnosti točnosti.

Obstaja zelo širok razpon v kakovosti razmnoževanja dokumentov, vendar še vedno obstaja veliko faksov in skenerjev slabe kakovosti, zato je najbolje, da se le- ta preveri od primera do primera. Seveda pa v kolikor obstaja dokument v originalu, je priporočljivo zaradi točnosti izvida in mnenja, da se preiskuje original. Skeniran ali faksiran primerek pa lahko služi za prvo preliminarno mnenje.

V nadaljevanju predstavitve si lahko ogledate preizkus zabrisa s čečkanjem. Čeprav je črnilo videti enako, je za človeško oko dokument, ko ga pogledamo pod drugo valovno svetlobno dolžino od zgoraj in drugo spodaj pod vidnim obsegom (IR in UV) in filtri, se na kameri pokaže vse tisto, kar je bilo še prej nevidno; pokaže se beseda, ki je bila zabrisana s čečkanjem. Digitalna kamera zajame sliko (podobo) na monitorju, kjer jo lahko s programom dimenzionalno ovrednotim in oblikujem, tiskam, .... Vse kar se potrebuje za povečavo, dokazovanje, argumentiranje.

Dogaja se, da dokazilo o plačilu damo na kraj, arhiviramo. Ali ste že kdaj gledali starejše slipe, račune, finančne dokumente, ki so tako zbledeli, da komaj ali pa sploh ne morete prebrati informacije. Za vas pa je izredno pomembno, ker z njo dokazujete vloženi denar ali dokazujete plačilo. Ne veste, kdo je prodajalec in kakšen je bil znesek? Morda je celo prazen, ustrezne vrste papir, vendar je samo prave velikosti in nesmiselno se vam zdi, da bi spravili prazen listek. Pa ravno takrat, ko res potrebujete »tisti« račun. No, niste osamljen primer. Verjetno se kaj takega zgodi vsakomur. Popolnoma »prazen« listek je v kupu računov za dokazovanje vloženega denarja v tujo investicijo. V drugih okoliščinah bi res verjetno vrgli listek stran, kot nekoristen kos papirja. Ampak v teh časih oziroma bolje rečeno, pod temi pogoji, pa ima specifični pomen. Črnilo oz. izpis, ki je postal »neviden« mora pustiti sledove. Res je, vendar jih vidimo le, ko pride do reakcije sevanja IR in UV žarkov. Z dodanim zelenim filtrom pa »nevidne« črke oz. številke zasijejo, kar pa s prostim očesom ni možno videti, ker je z valovno dolžino svetlobe zunaj vidne svetlobe. Video kamera je občutljiva na IR sevanje. IR filter namreč blokira vse vidne svetlobe tako, da le sevanje, ki je večje od 645 nanometrov pokaže rezultat. Monitor preko kamere dejansko pokaže preiskovalcu žareče črke in številke namesto praznega listka. Čas, ko prazen listek nenadoma zažari z informacijo je čas, ko si res zadovoljen, da delaš kar delaš. Imejte to v mislih, ko boste kdaj potrebovali, da nevidno postane vidno...

Najboljši standardi so tisti, ki so najbolj natančen posnetek tako časa, okoliščin, materiala in tudi vsebine spornega dokumenta. To je še posebej pomembno v primerih bolezni, smrti, nesreče, duševnega neravnovesja, zasvojenosti oziroma karkoli podobnega, kar bi lahko povzročilo dramatične vedenjske spremembe. Zbrani so tisti, ki že obstojajo ali pri odvetniku ali pri preiskovalcu. To so lahko pisma, čeki, dobavnice, dokumenti vseh pravnih oblik in podobno. Zahtevani pa so tisti, ki se jih zahteva za dosego večjih verjetnosti izvidov.

Da bi lahko identificirali postopke tiskanja, je potrebno znati:

- Osnovne teorije o vplivih na postopke tiskanja

- Kako se izvajajo različni postopki tiskanja

- Posamični deli različnih tiskalnikov

- Vrste medijev in podlog, ki so v skladu s postopki

- Združljivost procesov s črnili

- Kako vsi ti dejavniki sodelujejo pri ustvarjanju tiskanega dokumenta

- Katere značilnosti so vidne pod mikroskopom kot znak procesa in vrste tiskanja ...


Uporabne in zanimive povezave

http://www.astm.org/Standards/forensic-science-standards.html

http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/505512/description#description

http://www.fosterfreeman.com/index.php

http://www.documentexaminers.org/

http://www.forensicscience.gov/


Priporočam v branje