Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Vpliv slepote ali slabovidnosti na pisavo

Preiskovanje pisave slepih ali slabovidnih oseb je posebno poglavje v preiskavi. Lastnosti pisave/podpisa se lahko razlikujejo do neke mere v odvisnosti od tega  ali je izguba vida nastala pred obdobjem učenja pisanja, ali po nekaj-več letnih izkušnjah v procesu pisanja. Tudi takrat se pisni izdelek razlikuje glede na stopnjo izgube vida.

Izrazi pravno slep , funkcionalno slep , industrijsko slepi ali delno slep, se uporabljajo glede na okvaro vida.

Pravna slepota je opredeljena kot stanje, ki ima manj kot 20/200  korekcije vida na boljšem očesu (To pomeni, da bi morala oseba stati 6,1 m od objekta, da bi ga videla).

Delna slepota je stanje , ki ima med 20/70 in 20/200 korekcije in vključuje tudi funkcionalno in industrijske slepoto. Poleg tega obstajajo vrste slabovidnosti, od katerih nekatere vplivajo na posameznikove sposobnosti pisanja.
Ti obsegajo :
1 . Prirojena slepota - skupna slepota od rojstva.
2 . Kratkovidnost; Dober vid, vendar le v zelo kratkem območju.
3 . Daljnovidnost; Dober vid, vendar le na velike razdalje.
4 . Optična atrofija - poškodba optičnega živca , ki izhaja v majhnem vidnem polju in omejuje področje uporabno za branje in pisanje.
5 . Pigmentozni retinitis - nočna slepota. Težava videti pri zmanjšani osvetlitvi, zlasti pri umetni svetlobi.
6 . Odstop mrežnice - ločitev mrežnice od žilnice v ozadju. Odsek centralnega vidnega polja je oviran.
7 . Katarakta - zamegljenost leče, ki povzroči izgube podrobnosti.
8 . Glavkom - zvišanje tlaka v očesu, ki lahko uniči periferni vid.
9 . Retinopatija - oteklina in prihaja do mrežnice krvnih žil. Lahko povzroči zameglitev ali oviran vid. Pogosta med diabetiki.
10 . Degeneracija makule - trije tipi iz različnih vzrokov:redčenje ali atrofija v rumeni pegi ,nenormalna rast krvnih žil za mrežnico ali mehurji na mrežnici. Glavni učinek je popačenje slike v področju vida.

Razumljivo je, da se lahko izvaja podpis s predstavljeno najboljšo kakovostjo pisanja vendar ponavadi le takrat, kadar je do izgube vida prišlo po dolgoletnem pisanju z dobrim vidom.

Različni pripomočki so sicer na voljo za slepe in slabovidne, vendar nobeden od njih ni bil široko sprejet (šablone, posebni papirji ...)

Degeneracija vizualne sposobnosti lahko privede pisanje posameznika do pridobitve atributov, ki se enostavno zamenjajo s simptomi lažnega pisanja.

Dvomite v podpis, rokopis, dokument? Pokličite ali pišite. Posvet je brezplačen!

V primeru, da niste prepričani v istovetnost podpisov, rokopisov ali ste v dvomu kaj je res in kaj ni, vam nudim brezplačni posvet. Lažje se boste odločili za (ne)nadaljevanje postopka. Edino kar morate narediti je, da me pokličete na GSM 031 77 44 11 ali pišete na nena@grafein-logia.com.

Problem pri pisanju