Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Prednost originalnega dokumenta je, da so vse eventuelne spremembe vidne takoj

Preiskovanje dokumentov vključuje vrednotenje in analizo različnih vrst dokumentacije v namen odkrivanja ponarejanja, ugotavljanje in dokazovanje pisca ali ovrženja pristnosti dokumenta oziroma izvora. Veliko primerov preiskovanih dokumentov se vrti okoli rokopisov in / ali podpisov. Drugi vključujejo spremenjeno ali nadomestno gradivo ali vprašanja, ki se nanašajo na pisalne in tiskalne stroje in seveda fotokopirne stroje, zaporedje vnosov, identifikacijo pisalnega instrumenta ter vrsto papirja. V smislu standardnih pravil o dokazovanju, je dokument vsako fizično utelešenje informacij in idej.

Ob ev.pomanjkanju originalnega gradiva je vsekakor smiselno poiskati in raziskati tudi ev. fotokopije, ki so mogoče dosegljive. Vendar je prav zato nujno povečati število vzorcev in zaostriti kriterije še posebej, če fotokopija spornega dokumenta ni prva generacija fotokopije.

 

V mnogih primerih se preiskujejo tudi fotokopije, včasih zato, ker so originali nekako "izginili" ali se priročno izgubijo ali pa so preprosto nedosegljivi. Ena glavna pomanjkljivost dela iz kopije izvirnega dokumenta je, da so v originalnem dokumentu narejene ev.spremembe, ki jih v kopiji brez posebnih pozornosti ne zaznamo. Glavni primer je "izreži in prilepi« postopek, kjer je nesporni podpis dvignjen iz enega dokumenta in reproduciran na drugega, kar je v današnjem času relativno lahka naloga. Če obstaja sum na delo »izreži in prilepi«, je rešljivo tudi to, saj natančna preiskava na območju podpisa odkrije sence, ki tvorijo poseben vzorec, spremembe v barvi papirja ... Druga pomanjkljivost v pregledu fotokopije je potencialna izguba jasnosti, kar pa je odvisno od fotokopirnega stroja in zaporednosti kopiranja, vendar je celovitost dela precej odvisna od pristopa, načina dela in opremljenosti.

To temelji na izkušnjah avtorja del: