Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Variacije naravnega območja sprememb rokopisa

Noben od dejavnikov, ki povzroča proizvodnjo rokopisa ni tog in nespremenljiv. Poleg naravnih notranjih dejavnikov (fizična anatomija in zdravje, duševnost, itd) so še zunanji dejavniki. Ti vključujejo pisalo kot tako, pisalno površino in kaj se skriva pod njo (več listov, prt, drobtine, tekstura in drugi parametri stanja v katerem pišemo (mraz, slaba svetloba, brez očal, .. ). Ker je glavna motorika naša notranja slika rokopisa in predno jo prenesemo na pisalno površino, nanjo vplivajo enkrat ene, enkrat druge notranje in zunanje spremenljivke, ki delujejo na nas pri pisanju, se je postavil splošno sprejet aksiom, da se ena in ista oseba verjetno ne bo nikoli podpisala popolnoma identično (duplikat).

Vsaka oseba ima razpon naravnih nihanj, vendar tudi v tem območju človek raste, se razvija in njegovo pisanje iz klasične oblike, naučene v obdobju šolanja, postane individualno in prepoznavnih oblik. Rokopis je prosto oblikovana osebna dejavnost in obstaja neskončno število kombinacij pri izpisu najpreprostejše kombinacije črk. 

No, kljub temu ima pravzaprav vsaka oseba, vsak posameznik območje nihanja rokopisa, določeno glede na njegovo fizično sposobnost pisanja, usposabljanje v lepopisu in drugih dejavnikov (tehnični poklici). In izkušenemu preiskovalcu pisav sama študija znanih nespornih vzorcev rokopisov razkrije skupek posameznih pisalnih značilnosti, ki posledično omogoči strokovno ugotovitev ali izključiti posameznika, kot avtorja spornih rokopisov. Same značilnosti rokopisa se v preiskovalnem delu delijo v dve kategoriji: splošne značilnosti in individualne značilnosti. V odvisnosti od kulturnih značilnosti, čas in kraj, ko se posameznik uči pisati, se lahko celotna skupina usposobi za pisanje na enak način. Posamezniki, ki se učijo pisati, imajo razlike v sposobnostih, zato rezultati niso nikoli povsem enaki, do res individualiziranih razlik pa pride v daljšem časovnem obdobju.

 

Na slikah so podpisi ene osebe z različnimi pisali na različne podlage ob različnih pogojih in v različen namen.

V odrasli dobi, ko smo fizično in osebno zreli, naš rokopis postane del nas – skozi zavestne spremembe, ki se prilagajajo mentalni sliki s tem, kako želimo, da izgleda naše pisanje, ali pa nezavedno, ko pišemo popolnoma sproščeno (npr. zapiski zase). Na rokopis vplivajo tudi drugi faktorji – poškodbe, bolezni, zdravila, droge in alkohol, stres, pisalna površina, pisalo ali poizkus prikrivanja. In naloga preiskovalca je, da razume, pozna te faktorje, ki bi se lahko nanašali na posebne razmere pri rokopisih, ki jih sprejme v preiskavo.

Ljudje niso stroji

Rrazlike v pisavah