Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

 

Samo kratek opis, kako se človek nauči uporabljati svoje možgane in živčni sistem za pisanje ... Ko se rodimo, smo kot dojenček »opremljeni« z nekaterimi osnovnimi, avtomatskimi spontanostmi. Lahko dihamo, jokamo, sesamo in naključno premikamo okončine. Za doseganje bolj zahtevnih nalog pa se moramo učiti. Naučeni vzorci morajo biti oblikovani in shranjeni v možgane. Le-ti sprožijo sporočila, ki potujejo prek živčnega sistema v mišice za proizvodnjo gibanja. Smeh na primer je preprosto vedenje, katerega otroka učimo že zelo zgodaj v življenju. Sprva je smeh oponašanje svojih staršev in ko je tovrstno vedenje nagrajeno s še več nasmehi in objemi staršev (pozitivne povratne informacije) je vzorec »vgrajen« v možgane. Otrok se nauči, da »pokliče« vzorec nasmeha in kmalu smeh postane samodejen, kot dihanje. Na podoben način se otrok nauči doseči, prijeti, hoditi in govoriti. Vse bolj zapletena dejanja postanejo možna, bolj ko otrok gradi živčne poti, ki potekajo med mišicami in možgani preko živčnega sistema. Rokopis je zelo zapletena motorična naloga, katere se otrok ponavadi ne nauči pred petim oziroma šestim letom. Do takrat zna le enostavnejše spretnosti. Gibalni sistem nadzira gibanje in držo potrebno za rokopis; krčenje in sprostitev mišic. Sporočila gredo v in iz mišic in možganov preko živčnega sistema. Med samim procesom učenja čutila in mišice pošiljajo sporočila nazaj v možgane po informacijo, katero zaporedje, čas in silo je potrebno uporabiti. Možgani naredijo popravke, ki dajo najboljši rezultat. Sčasoma se ta »program« oblikuje motorično in postane niz ukazov mišic, ki se lahko izvajajo v ustreznem časovnem zaporedju in samodejno, brez povratnih informacij za najboljši rezultat.

Rokopis je nekaj popolnoma posebnega in osebnega in nikoli in nikjer na tem svetu ne moremo najti dveh posameznikov, ki bi imela popolnoma enak rokopis. Zakaj? Ker rokopis (kljub izgledu – pri nekaterih) ni le »praskanje« različnih vrst črk, številk, oblik na papir, temveč je v tesni povezavi s piscem.

Rokopis je skratka posledica takih skrajnih motoričnih znanj. Rokopis je distalen, kar pomeni, da se pojavi na okončinah in vključuje fine motorične aktivnosti v nasprotju s spretnostjo, kot je hoja, ki je proksimalno velika ali bruto motorična spretnost. In eden od razlogov zakaj posameznik težko simulira rokopis nekoga drugega je prav ta, da je uspešnost pogojena z razumevanjem bistva piščevega motoričnega »programa« za nadzor in izvedbo motorike, da dobimo podoben rezultat.

 

Preizkus nadzora

1. Vzemite navaden brezčrtni list papirja in na vrhu napišite svoje ime (podpis).

2. Sedaj preprimite pero pisalo v stisnjeno pest in se ponovno podpišite s premikanjem zapestja in roke.

3. Sedaj upognite roko v celoti in držite pisalo v zgibu komolca in se podpišite tako, da pisalo vodite s komolcem.

 

Medtem, ko drugi in tretji podpis nimata gladkosti in oblike prvega, lahko opazite, da je splošno stanje podobno in prevladuje. To pa zato, ker je naš »program« za izvedbo kompleksnih gibanj, potreben za proizvodnjo rokopisa, shranjen v možganih in ne v mišicah. Če želite še dodatni dokaz, naredite še poizkus in izpišite svoje ime po zraku z nosom ali nogo. Vam je uspelo, kajne? Osnovna informacija za tako vajo (test) je prišla iz možganov in to je tudi razlog zakaj lahko ljudje, ki so brez rok rišejo ali pišejo z usti, nogami ... kakorkoli jim je pač omogočeno glede na opcije (zato tudi temu ne rečemo omejitev – le-ta je samo miselna). Ko je vzpostavljen osnovni vzorec, mišice in živci na rami, roki, dlani in prstih postanejo pomembni, saj zagotovo vplivajo na fine gibe; torej na izgled pisalne linije. O telesu lahko razmišljate kot o stroju z vrsto vzvodov in vodilnimi točkami v vsakem delu, ki vplivajo na delovanje povezanih delov. Trdnost in gibljivost mišic, položaj pisala, oprijem in tudi drža pisca ... vse ima učinek na rokopisni izdelek.

Ljudje in podpisi