Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Motorika

Pri ljudeh je ena roka navadno spretnejša in zato jo prednostno uporabljamo pri opravilih, kot so npr. pisanje, hranjenje ali prijemanje. Pri večini (okoli 90%) je to desnica. S funkcijskimi slikanji so ugotovili, da je aktivnost motoričnega sistema možganov med gibanjem roke pri desničnih in levičnih ljudeh drugačna.

Na prečnih prerezih funkcijskih magnetnoresonančnih slik možganov zgoraj so barvno označena motorična področja, ki se aktivirajo med gibi prstov rok. Primarna senzorimotorična skorja (SM1) nadzoruje osnovne lastnosti gibov (hitrost, smer, sila) predvsem nasprotne strani telesa; lateralno premotorično (LPM) in suplementrano motorično (SMP) področje sodelujeta pri načrtovanju gibov ter pri izvajanju zaporedij gibov in zapletenih gibov, pomembna sta tudi za usklajenost gibov med obema rokama. Vidimo, da so pri desničnem preiskovancu motorična področja aktivirana bolj obstransko kot pri levičnem. Pomen tega ni jasen. Lahko gre za prirojeno ali pridobljeno lastnost motoričnega sistema, ki desničnim omogoča, da so z desnico spretnejši.

Funkcije leve hemisfere: - logika, razum, matematika, jezik, branje in pisanje, razumevanje besed, analiza, desna roka, mimika desne strani obraza

Funkcije desne hemisfere: - podzavest, intuicija, čustva, vizualne predstavitve prostora in globine, prepoznavanje obrazov in vzorcev, interpretacija glasbe, ritem, umetniška nagnjenja, ustvarjalnost, sinteza, leva roka, mimika leve strani obraza

Rokopis je skratka posledica takih skrajnih motoričnih znanj. Rokopis je distalen, kar pomeni, da se pojavi na okončinah in vključuje fine motorične aktivnosti v nasprotju s spretnostjo, kot je hoja, ki je proksimalno velika ali bruto motorična spretnost. In eden od razlogov zakaj posameznik težko simulira rokopis nekoga drugega je prav ta, da je uspešnost pogojena z razumevanjem bistva piščevega motoričnega »programa« za nadzor in izvedbo motorike, da dobimo podoben rezultat.