Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Povečevala in mikroskopi

Vprašanja, ki vključujejo rokopis, zahtevajo pregled spornega in nespornega dokumenta drug ob drugem. Tak pregled se opravi bodisi s prostim očesom, bodisi s povečevalnimi stekli in mikroskopi v odvisnosti od zahtevnosti in potrebe povečave.

Datum dokumenta

To je vprašanje, na katerega ni moč odgovoriti samo s povečevali in mikroskopom. Sami fizični namigi na dokumentu lahko dovolijo, da se s preiskavo doseže sklep o času in zaporedju priprave dokumentov. Določitev dejanskega datuma črnila pa zahteva kemično preiskavo.

UV in IR svetloba

Na vprašanja, ki vključujejo vdolbine, izbrise in eventuelne spremembe, je možno odgovoriti s skrbno uporabo razsvetljave, fotografije in enostavno z »neporušitvenimi« preizkusi v laboratoriju. Infrardeče in ultravijolične fotografije se uporablja za odgovore na vprašanja, ki ostajajo skrivnost ob normalnih svetlobah.

Povečevala

Mnenja in izvidi, spisani na podlagi preiskave pisave in rokopisov, pogosto slonijo na značilnostih, ki so sicer zelo majhne po karakteristiki in zelo velike po pomembnosti. In preiskovalec mora biti sposoben videti, evidentirati in ovrednotiti dokaze. Pri presoji dokazov se preiskovalec sklicuje in izpostavi svoje znanje, izkušnje, ogledani dokumentirani material in potrebno uporabljeno opremo. Najpomembnejša oprema preiskovalca je poleg lastnega vida in miselnega procesa vsekakor povečevalo. Le-ta pomaga preiskovalcu prikazati zapis večji, kot je razviden s prostim očesom. Tehnologija sicer prinaša vedno nove in nove naprave, ki dopolnjujejo delo s povečevali, vendar je le-ta še vedno nujen za preiskavo dokumentov in rokopisov.

Povečevala

Mikroskop

Najbolj uporaben je mikroskop, ki zajema dve različni sliki. Vsako se gleda s svojim očesom in možgani ti dve sliki integrirajo v 3D pogled (stereomikroskopi). Super mikroskop za preiskavo dokumentov je relativno nizke moči, je odsevni in stereoskopski. Še eno pozitivno stran ima stereomikroskop. Naraven in udoben občutek inštrumenta, ki izhaja iz možnosti uporabe obeh očes za ogled. Namreč preiskava in iskanje, razkrivanje različnih podrobnosti velikokrat zahteva dolgotrajno gledanje skozi mikroskop. V takih primerih komfort postane pomemben. V laboratoriju se rokopis pregleduje z nizko močjo (7x – 25x).

Mikroskopi

Primerjalni stereomikroskop

V primeru, ko preiskava zahteva opredelitev procesa, ki je bil uporabljen pri proizvodnji dokumenta ali prepoznati zaporedje črt – linij (katera vrstica je bila napisana ali natisnjena prva), se problem rešuje z večjo povečavo, podrobnejšim pregledom »pik« črnila ali tonerja na dokumentu in se izvede meritve. Za to vrsto dela obstojajo stereozoom mikroskopi z objektivom in okularji, ki zagotavljajo povečavo od 8x do 160x. Včasih posebne okoliščine zahtevajo posebne inštrumente, kot naprimer elektrostatično napravo (najpogosteje VacuBox) za zaznavanje, ki se uporablja za "nevidne" pisne oblike (papir pod pisalno površino).

Dual Camera

Specialni instrument za preiskovanje dokumentov je sicer UV / IR spektralni primerjalnik, ker pa je sorazmerno velik in težak, ter neprimeren za prenašanje, sem ga nadomestila s priročnim prenosnim specialnim mikroskopom. Tudi ta ima povečavo od 40x do 140x, menjam lahko IR in UV žarke (ali oboje). Ima prostor, kamor vstavljam različne filtre. Predvsem pa je velik za dlan, lahek in ne potrebuje lastnega napajanja, ker deluje v sklopu prenosnega računalnika. Uporaben je tako za ločevanje barv, kot razkrivanje skritih informacij na dokumentih.

VSC

Wacom Intuos Pro Pen&Touch L PTH-851-ENES

Grafična tabla Wacom omogoča natančne ponovljive meritve, ki so bistvenega pomena v fazi preiskave dokumentov. Tablica se uporablja za odvzem rokopisnih in podpisnih vzorcev, ki se jih analizira v kombinaciji s programsko opremo MovAlyzer.

Ker tak način uporabe omogoča meritve tako dimanike, kot kinematike je odlično orodje ne samo za identifikacijo pisca, temveč tudi za odkrivanje zgodnje Parkinsonove bolezni, uporabo drog, alkohola.

Dinamika se ukvarja s študijo sil in navora in njihov vpliv na gibanje, kinematika pa preučuje gibanje brez sklicevanja na vzroke.

MovAlyzeR® je programska rešitev za analizo gibanja.

Wacom

MovAlyzer NeuroScript

Uporabljam pristop, ki temelji na znanosti. Da bi ohranili "junk znanost" izven sodišč, nudim mnenja in izvide, ki jih podpira trdna znanost. Vedno sem pripravljena zagovarjati in sposobna odgovoriti na vprašanje: "Zakaj mislite, da je to res?".

Pri preiskovanih dokumentih ni mogoče ugotoviti ali trditi, da je določena oseba avtor dokumenta samo zato, ker so zapisi podobni ali različni. Meritve in primerjave med znanimi nespornimi in vprašljivimi spornimi dokumenti so sprejeti standard. Te meritve predstavim grafično z uporabo programa MovAlyzeR ®. Izdelam natančen pregled rokopisa; program mi omogoča vizualizirati gibanje v času pisanja, z vsemi segmentacijami besed in črk, zaustavitvami, dvigom pisala ... Vsak gib dobi prostorske in gibalne značilnosti. MovAlyzeR pomaga razumeti odnose med gibanjem pri pisanju in pritisku.

NeuroScript

Grafični programi

Eden od sprejetih atributov identifikacije pisave je razmerje ali delež. Ker je dejanska velikost pisave spremenljiva glede na dodeljen ali razpoložljiv prostor, se uporablja razmerja. Znanstveno dokazano je, da so razmerja sredstvo za opredelitev in nadaljnji izračun variabilnosti pisanja osebe.

Pri grafični metodi je nujno potrebno upoštevati dve hipotezi o variabilnosti.

Spodnja tabela prikazuje uporabo kvantitativne metode znanstvenega proučevanju spornih in nespornih dokumentov.

Ta metoda odkriva kazalnike osebe, ki je napisala znane (nesporne) podpise in vprašljive (sporne) podpise. Podpisi so bili izmerjeni, da se ugotovi ali so sporni podpisi statistično blizu variabilnosti nespornih podpisov.

Prstni odtisi

Anonimna pisma (žal neredka) večinoma prejemnik odpre in prebere. Najpogosteje gre tako pismo, kot okrožnica okoli znancev in prijateljev. Na koncu tako pismo, ki je mogoče celo že poškodovano od prepogibanja in podajanja iz rok v roke, pristane na preiskavi. V kolikor je anonimno pismo prvo v seriji (možnost) je tudi kuverta že v smeteh. S tako kontaminiranim in poškodovanim gradivom si preiskovalec redko kdaj lahko pomaga kaj več.
V primeru, ko je prejemnik previden (ponavadi šele po kontaktu in opozorilu - napotkih), se lahko s kuverte in pisma dvignejo ter shranijo prstni odtisi, ki so uporabni za nadaljnje postopke. Posedujem kompletno opremo za dvig in/ali odvzem prstnih odtisov.

Portfolio

Dvomite v podpis, rokopis, dokument? Pokličite ali pišite. Posvet je brezplačen!

V primeru, da niste prepričani v istovetnost podpisov, rokopisov ali ste v dvomu kaj je res in kaj ni, vam nudim brezplačni posvet. Lažje se boste odločili za (ne)nadaljevanje postopka. Edino kar morate narediti je, da me pokličete na GSM 031 77 44 11 ali pišete na nena@grafein-logia.com.


Gibalne motnje (parkinsonova, alkohol, droge ...)

MovAlyzeR® in souporaba grafične tablice Wacom nudi samodejno vizualizacijo sprememb pri gibanju. Izmerimo lahko usklajene gibe prstov, zapestja in roke. MovAlyzeR® programska oprema samodejno ocenjuje vzorce pisanja in spiralnih risb. Izmerjena je amplituda, hitrost, natančnost in spremenljivost.

Grafiti

Preiskava rokopis zajema tudi grafite. Pride do primera, ko nekdo napiše grafit na steno toaletnega prostora podjetja. Sum pade seveda na zaposlenega po občutku, govoricah, izjavah ... V takem primeru se zahteva rokopise več zaposlenih, da se pridobi čim več edinstvenih formacij znakov in primerja z edinstvenimi informacijami individualiziranih lastnosti pisave z grafita.

Preiskovalec vidi rokopis drugače kot stranka

Mnogokrat stranka vidi dva podpisa iste osebe kot domnevno različna. Netrenirana oseba ponavadi gleda na celotno strukturo pisanja. Usposobljen preiskovalec pa obravnava zapletene podrobnosti pisanja; razišče kako oseba res piše ali se podpisuje. Podrobnosti, kot so povezave med besedami in črkami, pritisk, deleži velikih in malih črk in še mnogo drugih lastnosti je, ki ji preiskovalec preuči.

Delo s preiskovalcem

Ko izrazim potrebo po dodatnih dokumentih za analizo je velikokrat izražena strankina slaba volja, vendar brez potrebe. Pri preiskavi se moram držati priporočenih standardov in hitro ugotovim obseg dokumentov ali vzorcev, ki so potrebni. Pomagala vam bom, da bodo izbrani vzorčni dokumenti, ki bodo zagotavljali najboljši dokaz in utemeljenost vašega primera.