Pokličite: 031 77 44 11 | Email: nena@grafein-logia.com

Z leti se rokopis spreminja

Tekom življenja posameznika se lahko rokopis spreminja, prav tako kot fizični izgled. Spremembe v rokopisu ali podpisu se dogajajo od posameznika do posameznika drugače in so lahko zelo subtilne ali zelo izrazite. Dejavniki, ki vplivajo na pisavo so med drugim tudi koliko in kako pogosto oseba piše. Vse dejavnike je potrebno upoštevati skupaj s starostjo, znanjem pisanja in psihofizičnim stanjem. Podpisi starejših oseb, so pogosto zaradi naravnega procesa staranja, slabši.

V kasnejših letih, ko mišice in sklepi otrdijo in se fizični čuti zmanjšajo, spremembe ponavadi vplivajo na raven berljivosti, gladkost izvedbe in oblikovanje.

Pogosto starejši pisci pišejo bolj počasi, negotovo in nepredvidljivo, z oslabljenim oprijemom pisala. Stopnja poslabšanja pisanja je odvisna od posameznih primerov; tudi od vrste in resnosti bolezni, zdravil, duševnega stanja in degeneracije živcev in mišic. Ponavadi je poslabšanje pisanja postopno, vendar pa lahko pride do sprememb tudi hitro, v primeru nenadne bolezni.

Starejši ljudje dobrega duha in telesa imajo dokaj normalno pisanje, medtem ko nekateri pišejo s slabo koordinacijo in izjemnim tremorjem. Kakovost pisanja starejših ljudi se spreminja v odvisnosti od stanja, od vpliva zaužitih močnejših zdravil in se izboljšuje ali slabša.

Poseben problem pri starejših piscih predstavlja demenca, ki je najpogosteje počasi napredujoča degenerativna bolezen možganov. V nekaterih primerih se pri oporočnem podpisovanju in zanašanju na omejeno presojo izkoristi ter izsili podpis pod pretvezo ali celo vodi roko ...

Glavna rokopisna in podpisna oslabitev v Alzheimerjevi bolezni (AD) ima kognitivno-jezikovno podlago, sestavljeno iz besednih ali vsebinskih napak, izbire besed, črk in izgovarjavi zamenjav (Rapcsak et al 1989;. Platel et al.1993). Rokopis/podpis pri bolnikih AD splošno kaže na besedno ali grafično okvaro motorike (Croisile et al 1995;. Hughes et al.1997).  V poteku bolezni ima podpisovanje vedno več grafičnih motenj (Hughes et al. 1997) in največkrat postane nečitljivo, spisano s serijo linij, ki jih ni možno dešifrirati.

Bolezni in pisava